یادداشت

بررسی ژانر فانتزی در رسانه ها و مطبوعات

در مطلب قبلی، زیرشاخه های مهم ادبیات فانتزی را خدمت شما عزیزان معرفی کردیم. در این مطلب، به بیان جایگاه ژانر فانتزی در رسانه ها و مجلات خواهیم پرداخت. همراه ما بمانید!

 

 

 

 

 

ژانر فانتزی و ادبیات گمانه زن، جایگاه ویژه ای در رسانه ها و مطبوعات دنیا دارد و برخلاف ایران که کتاب های پر تیراژش کتاب های کمک درسی گاج و قلمچی هستند، در سایر نقاط دنیا جزو محبوب ترین رده و پرتیراژترین آثار تألیفی و بصری است.

بگذریم…! در این مطلب، به تفکیک به شما عزیزان توضیح خواهیم داد که چه حوزه های فرهنگی هنری ای در زمینه ی ژانر فانتزی فعالیت داشته و چه آثاری از چه نویسندگانی منتشر شده و یا تبدیل به آثار سینمایی/تلویزیونی شده است.

فانتزی سینما

به طور کلی، ادبیات فانتزی در زمینه ی رسانه های گروهی به سه دسته ی اصلی تقسیم بندی می شود:

 

الف) فیلم و تلویزیون

ب) هنر و ادبیات

ج) مجلات و مطبوعات

 

اکنون این سه بخش را به تفکیک و جزء به جزء بررسی می نماییم:

 

 

ژانر فانتزی در حوزه ی فیلم و تلویزیون به سه بخش انیمه، فیلم و برنامه های تلویزیونی تقسیم می شود.

1. انیمه: همانطور که می دانید، انیمه یکی از بسترهای بسیار مناسب برای ارائه ی آثار بصری است و اغلب این آثار ژانر فانتزی دارند، چرا که در دنیایی فراتر از تخیلات و تصورات ما اتفاقاتی می افتد که نمی شود به شکل فیزیکی آنها را به تصویر کشید و انیمه به خوبی این وظیفه را برای ذهن خلاق انسان عملی می کند. انیمه هایی مانند Assassination Classroom و یا Kimino na wa نمونه های بارز و نغذ این مطلب هستند. برای درک بهتر موضوع، این مطلب را به شما پیشنهاد می دهیم: چرا باید انیمه ببینیم؟

2. فیلم های فانتزی نیز در دنیای سینما جایگاه ویژه ی خود را دارند و اگر نگاهی به گیشه بیاندازیم، می بینیم که همواره فیلم های فانتزی و تخیلی به مدد صنعت سینما آمده و از سقوط این صنعت جلوگیری کرده اند. پس نیازی به تعریف و تمجید نیست و فیلم هایی همچون هری پاتر، کاپیتان آمریکا، دنیای ژوراسیک و… نمونه هایی هستند که مهر اثبات بر تمام گفته های بنده می زنند.

3. در تلویزیون (سوء تفاهم نشود، تلویزیون ایران را نمی گوییم!) نیز آثاری هستند که بتوان نام آنها را فانتزی گذاشت، اما ممکن است به پای آثار سینمایی نرسند و تنها یک سرگرمی وقت پر کن تلقی شوند. هرچند امروزه با تغییر سیستم مدیریت تلویزیون و تلویزیون داری، می توان آثار سریالی را رقیبی برای پرده ی نقره ای تلقی کرد (ظهور شبکه هایی مانند نت فلیکس و…) اما می توان با قاطعیت گفت که آثار فانتزی تلویزیونی (در کنار برنامه های ورزشی) پرطرفدارترینِ برنامه ها هستند. لاکپشت های نینجا، سندباد، بازی تاج و تخت و… از نمونه های فانتزی تلویزیونی هستند.

 

کتابخانه فانتزی

 

در حوزه ی هنر و ادبیات، نویسندگان، ناشران، کمیک های تصویری، مراجع اینترنتی و Fandom ها سهم عمده ای در این زمینه دارند. به علت ازدیاد نام ها و اسامی، از نوشتن آنها خودداری کرده و جستجو را بر عهده ی خود شما می گذاریم، اما برای نمونه، تعدادی از فعالان حوزه ی فانتزی و آثار برتر ادبیات گمانه زن در سراسر جهان را به شما معرفی می نماییم:

1.فانتزی نویسان معروف:

Peter S. BeagleTerry BrooksSusanna ClarkeNeil GaimanRobert HoldstockGeorge R. R. MartinTerry Pratchett و خیلی از نویسندگان دیگر که خیلی از ما ها آنها را می شناسیم و نیازی به اسم بردن از آنها نیست.

2. ناشران حوزه فانتزی:

Flame Tree Publishing – Night Shade Books – Ticonderoga Publications – Chimaera Publications – House of Damned و صدها نشار فعال دیگر در ژانر فانتزی که مجال نام بردن از آنها نیست.

3. کمیک های تصویری:

  • Kull of Atlantis

  • Lady Death

  • Monster Allergy

  • Forge of War

  • Battle Chasers

  • Savage Sword of Conan

  • و بیشمار کمیک خوب در این حوزه

مجله کمیک

4. مراجع اینترنتی خوره ی فانتزی:

از جمله این پایگاه ها می توان Dark Readers و ISFDB را نام برد.

5. Fandom ها: فندوم به کمپین و یا نهادهایی گفته می شود که طرفداران و دوستداران فانتزی گردهم می آیند (به شکل مجازی و یا حقیقی) و از کاراکتر محبوبشان در دنیای فانتزی طرفداری کرده و با پوشیدن لباس های آن شخصیت، دین خود را به او ادا می کنند.

از جمله معروف ترین فندوم ها می توان به تشکیلات Harry Potter Fandom اشاره کرد که همانطور که از اسمش پیداست، جمعیت طرفداران هری پاتر را تشکیل می دهند. گروه های دیگری نیز هستند که هرکدام طرفدار یک بخش از دنیای فانتزی هستند، مانند Jinns ، Undeads ، لیکانتروپی ها و فِیری ها.

فندوم Fandom

در این مطلب به بررسی ژانر فانتزی در میان رسانه ها و مطبوعات پرداختیم. در مطلب بعدی به بخش دیگری از دنیای شگرفِ فانتزی سر می زنیم. منتظر باشید!

(لطفاً دیدگاه های خود را در رابطه با این مطلب با ما درمیان بگذارید)

کانال تلگرام نشریه ی شهر

4 دیدگاه

  1. مطالب از این دست خیلی خوبه
    من خودم بعد این همه سال که عمده سرگرمیم فیلم و کتابای این ژانر بوده تا حالا هیچی از موارد ۴ و ۵ نمیدونستم!
    ایول دارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا